OTOP
BirdLife
Strona głównaMapa serwisuKontakt
wersja polska wersja angielska

Aktualności - Ciekawostki

VII Międzynarodowy Spis Bociana Białego

14.03.2014
Bocian biały Bocian biały Marcin Lenart

W 2014 r. odbędzie się VII Międzynarodowy Spis Bociana Białego. Zachęcamy obserwatorów ptaków z regionu polskich Karpat do udziału w wydarzeniu.


Bocian biały Ciconia ciconia jest jednym z najlepiej rozpoznawanych ptaków w Polsce. Jednocześnie jego obecność w gospodarstwach domowych postrzegana jest jako wyznacznik szczęścia i płodności. W ochronie przyrody jest gatunkiem sztandarowym, a jego obecność świadczy o dobrze zachowanym wiejskim krajobrazie kulturowym. Od 80 lat regularnie podejmowane są próby policzenia gatunku w całym zasięgu jego występowania. W 2014 r. odbędzie się już VII Międzynarodowy Spis Bociana Białego, do którego tradycyjnie przystępują również obserwatorzy ptaków w Polsce.

Szczegółowe informacje na temat metody prowadzenia prac terenowych w ramach VII Międzynarodowego Spisu Bociana Białego znajdują się na stronie Instytutu Ochrony Przyrody PAN. Za pośrednictwem tej strony można również zadeklarować chęć udziału w tegorocznym programie, do czego szczególnie mocno zachęcamy wszystkich obserwatorów ptaków z regionu polskich Karpat.

Międzynarodowy Spis Bociana Białego

Międzynarodowy Spis Bociana Białego (International White Stork Census) jest jednym z najstarszych programów monitoringu przyrodniczego na świecie. Pierwsza akcja liczenia bociana białego na międzynarodową skalę miała miejsce w 1934 r. Od tamtego czasu badania są regularnie powtarzane (najczęściej co 10 lat), co pozawala na śledzenie zmian wielkości populacji i rozmieszczenia gatunku.

W VI Międzynarodowym Spisie Bociana Białego, który odbył się w latach 2004/2005, wzięło udział 31 państw z Europy, Azji i Afryki Północnej (zasięg gatunku obejmuje 44 państwa). W Polsce policzono wtedy 48 059 par lęgowych bocianów; na tej podstawie całkowitą wielkość krajowej populacji oszacowano na poziomie 52 200 par. Natomiast wyniki z wszystkich 31 krajów pozwoliły na oszacowanie wielkości światowej populacji na poziomie 233 000 par.

 

Źródło: NABU 2013. White Stork populations across the world. Results of the 6th International White Stork Census 2004/2005. Naturschutzbund Deutschland (NABU), Berlin; dostęp on-line 14.03.2014: http://bergenhusen.nabu.de/imperia/md/content/bergenhusen/130618-nabu-weissstorchenzensus.pdf.

 

Dodaj komentarz


Kod antysapmowy Odśwież