OTOP
BirdLife
Strona głównaMapa serwisuKontakt
wersja polska wersja angielska

Atlas ptaków

Średniej wielkości kurak leśny o bardzo skrytym trybie życia i maskującym upierzeniu, odzywający się charakterystycznym cichym, gwiżdżącym głosem. Zasiedla najczęściej bory.

Duży kurak leśny o wyraźnym dymorfizmie płciowym – samiec jest czarny z charakterystycznym lirowatym ogonem, samica brązowa, jednolicie ubarwiona. Gatunek oprócz lasów wymaga również terenów otwartych, na których odbywa widowiskowe, zbiorowe toki.

Największy z leśnych kuraków. Samiec jest znacznie większy od samicy i osiąga wielkość dorównującą gęsi. Nad okiem ma charakterystyczną nagą czerwoną skórę, która w okresie godowym nabrzmiewa tworząc czerwoną „różę”. Głuszce odbywają widowiskowe toki w leśnych ostępach puszcz i karpackich borów górskich. Gatunek obecnie w kraju wymierający.

Najpospolitszy z traczy – nurkujących kaczek odżywiających się rybami i jedyny zasiedlający Karpaty. Duża kaczka o cienkim dziobie i głowie – czarnej u samca i rdzawej u samicy. Gniazdo buduje najczęściej w obszernej dziupli w drzewie.

Duży czarno-biały ptak gniazdujący w większych kompleksach leśnych. Niegdyś skrajnie rzadki, obecnie znacznie zwiększył swą liczebność i poszerzył zasięg występowania, tak, że można go spotkać w całym kraju. Objęty strefową ochroną miejsc gniazdowania.

Powszechnie znany i rozpoznawalny duży ptak, gniazdujący w osadach ludzkich, którego dość łatwo zaobserwować, jak żeruje na łąkach i pastwiskach. W Polsce gniazduje blisko 25% światowej populacji tego gatunku.

Duży sokół zakładający gniazda na półkach skalnych oraz, co unikalnie w Europie Środkowej, również na drzewach (tzw. ekotyp leśny). Dorosłe osobniki zarówno samic jak i samców z wierzchu są stalowoszare, od spodu białe z ciemnym poprzecznym prążkowaniem. Samica jest większa od samca. W Polsce praktycznie wymarł, ale obecnie dzięki programowi reintrodukcji wraca jako gatunek lęgowy.

Podobny do myszołowa ptak drapieżny, którego podstawę diety stanowią żądłówki (osy, szerszenie, trzmiele).

Największy spośród krajowych ptaków szponiastych. Jego populacja, po latach spadku liczebności, znów wzrasta, dzięki czemu gatunek ten zasiedlił środkową i południową Polskę.

Bardzo rzadki duży ptak szponiasty, u którego znaczną część diety stanowią węże.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL