OTOP
BirdLife
Strona głównaMapa serwisuKontakt
wersja polska wersja angielska

Atlas ptaków

Największy z błotniaków. Związany z szuwarami trzcinowymi porastającymi wszelkiego typu zbiorniki wodne.

Smukły i delikatnie zbudowany błotniak rozległych podmokłych łąk oraz upraw zbóż. Objęty dopłatami rolnymi w pakietach przyrodniczych programu rolnośrodowiskowego.

Najliczniejszy orzeł zamieszkujący lasy, gdzie miejsca jego lęgów są objęte ochroną strefową. Jego krajowa populacja jest jedną z największych na świecie.

Największy z orłów właściwych, w Polsce gniazdujący obecnie wyłącznie w Karpatach.

Najmniejszy z orłów, mieszkaniec leśnych ostępów północnego wschodu kraju. W Polsce obecnie na granicy wymarcia.

Niewielki skryty ptak z rodziny chruścieli, związany z terenami otwartymi, w szczególności dolinami rzecznymi. Gatunek charakterystyczny dla ekstensywnie użytkowanych terenów rolnych, chroniony w ramach Dyrektywy Ptasiej, którego występowanie kwalifikuje do udziału w pakiecie ochrony ptaków programu rolnośrodowiskowego.

Kiedyś rzadki ptak podmokłych leśnych ostępów, obecnie znacznie zwiększył swoją liczebność i przyzwyczaił się do bliskości ludzi.

Niewielki ptak siewkowy, który jako jeden z nielicznych z tej grupy związany jest z rejonami górskimi.

Leśny gołąb gniazdujący w dziuplach. Karpaty stanowią dla niego ważną ostoję.

Największa na świecie sowa. Zamieszkuje obszary leśne, w pobliżu których znajdują się zasobne w pokarm tereny otwarte. Miejsca gniazdowania tego gatunku są objęte ochroną strefową.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL