OTOP
BirdLife
Strona głównaMapa serwisuKontakt
wersja polska wersja angielska

Atlas ptaków

Drobny ptak wróblowy o drapieżnym trybie życia, którego można często dostrzec, jak w krajobrazie rolniczym przesiaduje na eksponowanych miejscach i obserwuje okolicę.

Brązowo ubarwiony bliski krewniak sójki. Zamieszkuje bory zarówno w górach, jak i na niżu.

Największa z pokrzewek, której szare, prążkowane upierzenie i intensywnie żółte oko przywodzą na myśl podobieństwo z krogulcem.

Obok mysikrólika, najmniejszy ptak Europy. Wyróżnia go zielonkawe upierzenie oraz biaława brew i kolorowy wierzch głowy – pomarańczowo-żółty u samca i żółty u samicy. Mieszkaniec borów.

Bardzo charakterystyczny, szaro-czarno ubarwiony ptak, z dużą ilością czerwieni na skrzydłach i białymi plamkami na lotkach. Wyjątkowo sprawnie porusza się po pionowych ścianach skalnych.

Ptak rozmiarami i sylwetką przypominający kosa. Upierzenie samca czarne z białym półksiężycowatym polem na piersi. Samica jest bardziej brunatna i mniej kontrastowa. Mieszkaniec górskich borów.

Najbardziej kolorowo ubarwiony słowik – z wierzchu brązowy, ale samiec ma w szacie godowej jaskrawoniebieskie gardło i pierś. Samica nie jest tak barwna.

Ptak obszarów skalistych, najczęściej górskich. Skrajnie rzadki; na terenie Polski jego lęgowości nie potwierdzono od ponad 20 lat i w tym okresie obserwowany jedynie kilkukrotnie.

Kontrastowo ubarwiony biało-czarny niewielki ptak wróblowy, z charakterystyczną śnieżnobiałą obrożą u samca. Samica bardziej stonowana, szarobrązowa. Jeden z kilku sztandarowych gatunków starych lasów grądowych. Odbywa dalekie wędrówki, zimuje w środkowej Afryce.

Najmniejsza z muchołówek. Samiec ma szary wierzch głowy i pokrywy uszne, oraz rzucającą się w oczy rdzawą plamę na gardle i górnej części piersi. Samica jest brązowawa. Charakterystyczny dla obu płci jest rysunek na ogonie – nasada skrajnych sterówek jest czysto biała.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL